De Erfrechtplanners

Tijdig uw vermogen verlagen | Eindhovens Dagblad

Namelijk bij uw overlijden, of als u naar een zorginstelling verkast. Dan werkt dat mooie vermogen ineens tegen u en moet u (weer) veel gaan betalen. U kunt een aantal maatregelen nemen om dat te voorkomen.

SCHENKEN

U kunt uw vermogen wegschenken aan uw toekomstige erfgenamen, vaak de kinderen. Voordeel: uw kinderen krijgen echt vermogen binnen en kunnen er ook echt iets mee. Nadeel: u bent uw vermogen kwijt en krijgt het nooit meer terug.

SCHENKEN OP PAPIER

schenkt uw vermogen weg op papier. Dat betekent dat u een schenking aan uw kinderen doet en uw geld per direct weer van hen terug leent. Per saldo heeft u uw vermogen dus nog altijd in uw bezit, maar heeft u een schuld aan uw kinderen. U moet over deze schuld elk jaar zes procent rente betalen (over de bank) en de hele constructie moet notarieel zijn vastgelegd. Doet u dat niet, dan zal de fiscus deze schenking niet accepteren als schenking maar behandelen als erfenis. Voordeel: u verlaagt uw vermogen in box 3 en daarmee de eigen bijdrage in de zorg. Nadeel: kostbare constructie. U moet elk jaar rente betalen, kinderen krijgen per saldo de
schenking nog niet binnen maar alleen de rente (onbelast).

UITBETALEN KINDSDELEN

Wat veel mensen niet weten, is dat het zogenaamde kindsdeel van een overleden partner onder voorwaarden mag worden uitgekeerd aan de kinderen. Het is dan wel
verstandig om dit kindsdeel eerst vast te stellen, goed vast te leggen dat de uitbetaling geen schenking is en vervolgens uit te betalen. Mocht u niet willen uitbetalen, dan is het op zijn minst verstandig om te regelen dat de kindsdelen niet opgegeten hoeven te worden als de langstlevende in de zorg terechtkomt. Voordeel: kindsdeel telt niet meer mee - of slechts beperkte periode - voor de eigen bijdrage in de zorg. Nadeel: weinig nadelen, behalve de eenmalige kosten van het opstellen van de betreffende documenten.

FLEXIBELE TESTAMENTEN OPSTELLEN

De meeste mensen hebben testamenten waarin wordt geregeld dat de echtelijke woning altijd naar de langstlevende gaat. Dus ook als de langstlevende al in de zorg
zou zitten bij het sterven van de eerste. Dat is natuurlijk niet wenselijk. Daarom is het voor eenieder met een eigen woning goed en raadzaam om een correct testament te maken waarbij de woning kan worden veiliggesteld voor de zorgbijdrage. Dat kunt u alsdan regelen na het eerste overlijden. Voordeel: flexibiliteit rondom de woning, u regelt dat u de waarde die in uw woning zit niet “op hoeft te eten”.
Nadeel: eenmalige investering in het opstellen van fiscaal geoptimaliseerde testamenten en eventueel levenstestamenten.

KLEINKINDEREN

Door uw kleinkinderen in uw testamenten mee te nemen, kunt u een fiscale vrijstelling gebruiken van ongeveer twintigduizend euro per kleinkind. U bespaart hiermee veel erfbelasting voor uw erfgenamen en ook de eigen bijdrage in de zorg kan hierdoor lager uitvallen. De regeling kunnen wij meenemen in uw fiscaal geoptimaliseerde testamenten.
Voordeel: het is leuk om iets aan de kleinkinderen na te laten, minder erfbelasting, lagere eigen bijdrage in de zorg.
Nadeel: de eigen kinderen erven iets minder.

Kortom, er kan heel veel. Beoordeel samen met ons of het voor u zin heeft om zaken te gaan regelen.

 

Maak een vrijblijvende afspraak

Wilt u uw eigen situatie eens tegen het licht houden? Bel ons gerust op 0800 - 1041 voor een afspraak bij ons kantoor in Eindhoven.

Plan direct een gratis adviesgesprek >

Helder erfrechtadvies in begrijpelijke taal

Fiscaal en financieel experts

Stel uw vermogen veilig

Onze erfrecht planners zijn specialisten in de fiscale en financiële kant van het erfrecht, de erfenis, een testament of schenking. Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro's aan  erfbelasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg!

Persoonlijk advies

Bij ons op kantoor

Wilt u advies over uw nalatenschap, de erfenis, verklaring van erfrecht, volmacht, testament, of erfrecht in het algemeen? Neem vrijblijvend contact op met onze ervaren erfrecht planners. Onze specialisten staan voor u klaar om het complexe erfrecht te vertalen naar een helder, duidelijk advies. Uiteraard helemaal toegespitst op uw persoonlijke situatie.

Onze erfrecht planners

Ontmoet onze specialisten

Ons team erfrecht planners staat voor u klaar om al uw vragen over uw erfrecht, erfenis, testament of volmacht te beantwoorden. Op onze locaties in Eindhoven en 's-Hertogenbosch.

Rekenmodule

Bereken uw besparing bij het eerste overlijden

Onze erfrecht planners zijn specialist in de fiscale en financiële kant van erfrecht, de erfenis, een testament of schenking.

Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro’s aan erfrecht belasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg.