Langstlevende testament of een flexibel keuzetestament?
Tot een wetswijziging in 2003 was het langstlevende testament een veel gekozen testamentvorm. Tegenwoordig is een flexibel keuzetestament populair. Hierbij kunt u de belasting uitstellen naar het overlijden van de langstlevende, en daarnaast verschillende andere fiscale keuzes maken. In deze blog leggen we uit wat het voormalige langstlevende testament is, hoe het verschilt van een keuzetestament, en waarom het zo belangrijk is om u er goed over te laten informeren.
WAT IS EEN LANGSTLEVENDE TESTAMENT?
Voor de wetswijziging in 2003 werd het langstlevende testament ingezet om de langstlevende partner financiële zekerheid te bieden. Bij het overlijden van een van de echtgenoten gingen alle bezittingen en schulden over op de langstlevende partner. Kinderen konden hierdoor niet direct aanspraak maken op hun erfdeel.
In 2003 trad de wettelijke verdeling voor gehuwden in werking. De langstlevende krijgt hiermee automatisch alle bezittingen en schulden in eigendom, terwijl kinderen hun erfdeel krijgen in de vorm van een vordering op de langstlevende ouder die pas opeisbaar is bij zijn of haar overlijden. Het langstlevende testament is hiermee minder noodzakelijk geworden, het is immers al door de wet geregeld.
WAT IS EEN FLEXIBEL KEUZETESTAMENT?
Een keuzetestament is een flexibele variant van het langstlevende testament. Hierin worden meerdere opties vastgelegd, die pas na overlijden worden gekozen. Dit biedt voordelen in situaties waarin de financiële of persoonlijke situatie onvoorspelbaar is.
Verschillen tussen een langstlevende testament en een keuzetestament:
- Flexibiliteit: bij een keuzetestament heeft de langstlevende meer mogelijkheden om te kiezen hoe de nalatenschap wordt afgewikkeld.
- Bij een keuzetestament zijn er veel meer mogelijkheden om de erfbelasting te verminderen en om vermogen beter te beschermen, bijvoorbeeld in het kader van zorg.
- Timing van beslissingen: bij een keuzetestament worden de (fiscale) keuzes niet op voorhand gemaakt, maar pas bij het overlijden van de eerste partner. Deze kunnen dus worden afgestemd op de situatie die er dan is.
- Het langstlevende testament biedt slechts beperkte flexibiliteit, terwijl het keuzetestament ruimte laat voor latere keuzes.
Een keuzetestament is dus de flexibele variant van het langstlevende testament.
Naast een keuzetestament kan een tweetrapstestament worden overwogen. Dit biedt ook fiscale voordelen, maar legt de uiteindelijke verdeling van de erfenis strikter vast. Lees hierover meer in de blog: Tweetrapstestament of opvullegaat.
WANNEER KIEST U VOOR EEN FLEXIBEL KEUZETESTAMENT?
Het keuzetestament is met name van belang bij gehuwden met kinderen en kleinkinderen. In het keuzetestament kunnen verschillende fiscale regelingen worden opgenomen die de erfbelasting verminderen. Dit geldt zowel bij het eerste als het tweede overlijden.
Een keuzetestament kan daarnaast zelfs van toegevoegde waarde zijn voor een samengesteld gezin.
Het opstellen van een testament is een belangrijke stap om uw nalatenschap goed te regelen. Het is niet alleen een juridisch document, maar ook een manier om rust en zekerheid te creëren voor uzelf en uw nabestaanden. Om ervoor te zorgen dat uw testament echt doet wat u wilt, is het cruciaal om dit zorgvuldig en met deskundig advies op te stellen.
Maak een vrijblijvende afspraak
Bel ons gerust op 085 043 69 30 voor een afspraak bij een van onze kantoren in Nuenen (Eindhoven), ’s-Hertogenbosch of Tilburg.
Plan direct een gratis adviesgesprek >