De Erfrechtplanners

Samenwonen en erfrecht: voorkom financiële onzekerheid voor u en uw partner

In Nederland zijn er steeds meer stellen die kiezen voor samenwonen zonder te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Hoewel dit een populaire keuze is zijn er veel mensen die zich niet realiseren welke implicaties dit kan hebben voor het erfrecht. Bij De Erfrecht Planners begrijpen we hoe belangrijk het is om goed geïnformeerd te zijn over uw rechten en plichten, vooral als het gaat om uw nalatenschap. In deze blog bespreken we de essentiële aspecten van samenwonen en erfrecht en bieden we waardevol advies voor het beschermen van het vermogen van u en uw partner.

Het Belang van een Testament

Eén van de meest voorkomende misvattingen onder samenwonende stellen is dat ze automatisch elkaars erfgenamen zijn. Dit is echter niet het geval. Zonder een testament zijn samenwoners niet wettelijk gerechtigd om elkaars nalatenschap te erven. Dit betekent dat als u overlijdt zonder testament, uw vermogen direct naar uw kinderen, of andere wettelijke erfgenamen, zal gaan, en uw partner achterblijft zonder wettelijk recht op erfenis, met andere woorden op straat staat. Dit kan leiden tot financiële onzekerheid en emotionele stress voor de achtergebleven partner

Bescherm Uzelf en Uw Partner

Om deze ongewenste situatie te voorkomen, is het cruciaal om een  duidelijk en juridisch bindend testament op te stellen. In uw testament kunt u specifiek bepalen wie uw erfgenamen zijn en welk deel van uw nalatenschap naar uw partner gaat. Of misschien wilt u wel bepalen dat in eerste instantie alles naar uw partner gaat en uw kinderen pas iets in handen krijgen als uw partner ook overleden is. Hierdoor kunt u ervoor zorgen dat uw geliefde financieel beschermd blijft na uw overlijden. Bij De Erfrecht Planners bieden we deskundig advies en begeleiding bij het opstellen van een testament dat aansluit bij uw wensen en behoeften.

Samenlevingscontract: Een Aanvullende Optie

Naast het opstellen van een testament, kan het ook verstandig zijn om een samenlevingscontract op te stellen. In een samenlevingscontract legt u de afspraken vast tussen u en uw partner met betrekking tot zaken als gezamenlijk eigendom, de kosten van de huishouding en betaling daarvan, andere financiële zaken en eventuele afspraken bij beëindiging van de relatie of overlijden. Door een samenlevingscontract op te stellen, kunt u de rechten en plichten van beide partijen duidelijk definiëren en eventuele geschillen in de toekomst voorkomen. Een ander zeer belangrijke redenen om een samenlevingscontract te maken is dat uw partner verzekerd is van de hoge partner vrijstelling voor de erfbelasting en tevens dat uw kinderen uw testament niet aan kunnen tasten.

Conclusie

Samenwonen biedt veel voordelen, maar het is belangrijk om de juridische aspecten ervan niet te negeren, vooral als het gaat om erfrecht. Door proactief te zijn en een testament op te stellen dat uw partner beschermt, kunt u gemoedsrust creëren en ervoor zorgen dat uw nalatenschap wordt verdeeld zoals u dat wilt. Bij De Erfrecht Planners staan  we klaar om u te helpen bij het navigeren door de complexe wereld van erfrecht en u te voorzien van het juiste advies om uw vermogen te beschermen.

Maak een vrijblijvende afspraak

Bel ons gerust op 085 043 69 30 voor een afspraak bij een van onze kantoren in Nuenen (Eindhoven), ’s-Hertogenbosch of Tilburg.

Plan direct een gratis adviesgesprek >

Helder erfrechtadvies in begrijpelijke taal

Fiscaal en financieel experts

Stel uw vermogen veilig

Onze erfrecht planners zijn specialisten in de fiscale en financiële kant van het erfrecht, de erfenis, een testament of schenking. Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro's aan  erfbelasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg!

Persoonlijk advies

Bij ons op kantoor

Wilt u advies over uw nalatenschap, de erfenis, verklaring van erfrecht, volmacht, testament, of erfrecht in het algemeen? Neem vrijblijvend contact op met onze ervaren erfrecht planners. Onze specialisten staan voor u klaar om het complexe erfrecht te vertalen naar een helder, duidelijk advies. Uiteraard helemaal toegespitst op uw persoonlijke situatie.

Onze erfrecht planners

Ontmoet onze specialisten

Ons team erfrecht planners staat voor u klaar om al uw vragen over uw erfrecht, erfenis, testament of volmacht te beantwoorden. Op onze locaties in Nuenen (Eindhoven), Tilburg en 's-Hertogenbosch.

Rekenmodule

Bereken uw besparing bij het eerste overlijden

Onze erfrecht planners zijn specialist in de fiscale en financiële kant van erfrecht, de erfenis, een testament of schenking.

Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro’s aan erfrecht belasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg.