De Erfrechtplanners

Is uw testament fiscaal nog wel in orde?

Veel mensen stellen zich die vraag. En er is inderdaad in het erfrecht wel het één en ander veranderd, waardoor het geen overbodige luxe is om een oud langstlevende testament eens tegen het licht te houden van de huidige tijd. “Regelmatig zien wij mensen met een testament wat opgesteld is voor 2010 bij wie het nieuwe erfrecht ongunstig uitpakt. Zij moeten extra kosten maken om de nalatenschap af te wikkelen en er moet direct erfbelasting worden betaald. Zelfs als het vermogen ‘vastzit’ in het huis. Dit is extra vervelend in een zware tijd na iemands overlijden.”

 

OUDE LANGSTLEVENDE TESTAMENTEN

De afgelopen jaren zijn diverse wetten herzien, zo is in 2003 in Nederland het erfrecht veranderd. Vóór die tijd maakten mensen vaak een zogenaamd langstlevende testament, waarbij alle bezittingen van de overleden partner in eigendom werden toegedeeld aan de langstlevende partner. Een prima uitgangspunt, dat tegenwoordig ook in de wet is vastgelegd. Echter met deze oude testamenten heeft u bijna per definitie geen enkel fiscaal instrument in handen om de erfbelasting te beperken. Gelukkig kunt u daar wel veel aan doen.

Daarnaast paste de overheid in 2010 de Successiewet aan; een wet die de erfbelasting regelt. Door deze wet veranderden de belastingtarieven en de belastingvrije ruimte. Het verschilt per situatie of dit gunstig of ongunstig uitpakt.

 

FISCAAL INGERICHTE EN MODERNE TESTAMENT

In een adviesgesprek bij ons op kantoor of bij u thuis brengen wij uw situatie in kaart. Dit is nodig om te kunnen bepalen welke fiscale regelingen bij u passen, zodat er uiteindelijk testamenten kunnen worden gemaakt die zowel de erfbelasting bij het eerste als bij het tweede overlijden sterk zullen verminderen. Want inderdaad, bij het overlijden van de eerste partner moet er al bijna altijd erfbelasting worden betaald door de langstlevende echtgenoot; en bij het overlijden van de langstlevende partner moeten uw kinderen vaak weer erfbelasting betalen. Dat kunnen we voorkomen met moderne testamenten en de juiste fiscale regelingen.

 

HOE GAAT DIT IN ZIJN WERK?

U kunt uw testament zo inrichten dat er tussen het overlijden van de eerste en tweede partner belastingvrij vermogen verschuift naar uw kinderen waardoor uw kinderen bij het overlijden van de tweede partner minder erfbelasting betalen. Als u kleinkinderen heeft, liggen ook daar weer fiscale mogelijkheden. En als u ervoor zou willen kiezen om bij eerste overlijden minder of geen erfbelasting te betalen, hebben wij zelfs daar een stuk fiscaal gereedschap voor. Dit moet wel met beleid en deskundigheid gebeuren; wij kunnen u goed adviseren, in heldere en eenvoudige taal, en het vooral goed voor u regelen. Daarbij organiseren wij het gehele traject, inclusief alle notarisakten, voor één vaste prijs.

 

EIGEN BIJDRAGE IN DE ZORG

Over de eigen bijdrage in de zorg bestaat veel onduidelijkheid, mensen weten vaak niet waar ze aan toe zijn. Maar feit is wel dat sinds 1 januari 2013 de zorg voor een belangrijk deel ook vermogensafhankelijk is geworden. Hier heeft u dan met de oude langstlevende regelingen van uw bestaande testamenten bijna nooit het instrument in handen, waardoor u de eigen bijdrage kunt verminderen. Een kindsdeel kan dan zomaar verdwijnen, of de eigen bijdrage is hoger dan het inkomen waardoor u op uw vermogen moet interen. Maar er zijn wel goede regelingen te treffen om ervoor te zorgen dat uw woning buiten schot blijft, en uw opgebouwde spaargelden worden beschermd. Wij leggen u graag uit hoe u dat kunt regelen.

 

DEMENTIE EN WILSONBEKWAAMHEID

Goede testamenten met de juiste fiscale regelingen zijn belangrijk. Maar testamenten, hoe goed ook opgesteld, werken pas bij overlijden en regelen dus niet uw situatie bij leven. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als u of uw partner wilsonbekwaam wordt? Dan komt u erachter dat u de woning niet kunt verkopen als u daar van te voren geen regelingen voor heeft getroffen. U komt in een vervelende situatie terecht die u had kunnen voorkomen door levenstestamenten te maken. Met een levenstestament kunt u uw partner volmacht geven, waardoor rechtshandelingen, zoals de verkoop van de echtelijke woning, wel mogelijk is. U kunt uw kinderen hierin ook betrekken. Wat er allemaal bij een levenstestament komt kijken en hoe u dat kunt regelen, leggen wij u graag uit.

 

Kortom, er kan heel veel. Beoordeel samen met ons of het voor u zin heeft om zaken te gaan regelen.

Maak een vrijblijvende afspraak

Wilt u uw eigen situatie eens tegen het licht houden? Bel ons gerust op 0800 - 1041 voor een afspraak bij ons kantoor in Eindhoven.

Plan direct een gratis adviesgesprek >

Helder erfrechtadvies in begrijpelijke taal

Fiscaal en financieel experts

Stel uw vermogen veilig

Onze erfrecht planners zijn specialisten in de fiscale en financiële kant van het erfrecht, de erfenis, een testament of schenking. Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro's aan  erfbelasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg!

Persoonlijk advies

Bij ons op kantoor

Wilt u advies over uw nalatenschap, de erfenis, verklaring van erfrecht, volmacht, testament, of erfrecht in het algemeen? Neem vrijblijvend contact op met onze ervaren erfrecht planners. Onze specialisten staan voor u klaar om het complexe erfrecht te vertalen naar een helder, duidelijk advies. Uiteraard helemaal toegespitst op uw persoonlijke situatie.

Onze erfrecht planners

Ontmoet onze specialisten

Ons team erfrecht planners staat voor u klaar om al uw vragen over uw erfrecht, erfenis, testament of volmacht te beantwoorden. Op onze locaties in Eindhoven en 's-Hertogenbosch.

Rekenmodule

Bereken uw besparing bij het eerste overlijden

Onze erfrecht planners zijn specialist in de fiscale en financiële kant van erfrecht, de erfenis, een testament of schenking.

Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro’s aan erfrecht belasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg.