De Erfrechtplanners

Wie erft bij een alleenstaande?

Het regelen van je nalatenschap is altijd belangrijk, maar bij alleenstaanden roept het soms nog meer vragen op. Wat gebeurt er met uw erfenis wanneer u geen partner en geen kinderen heeft? In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor alleenstaande zonder kinderen. 

 

DE WETTELIJKE ERFGENAMEN BIJ ALLEENSTAANDEN

Als u komt te overlijden zonder een testament, bepaalt de wet wie uw erfgenamen zijn. Dit wordt de wettelijke erfopvolging genoemd. Nederland kent vier groepen erfgenamen:

  • Eerste groep: Echtgenoot/partner en kinderen
  • Tweede groep: Ouders, broers en zussen
  • Derde groep: Grootouders
  • Vierde groep: Overgrootouders

Wanneer u geen echtgenoot of geregistreerde partner heeft en ook geen kinderen, dan komt de tweede groep in beeld: uw ouders, broers en zussen. Als uw ouders nog in leven zijn, erven zij ieder een deel van uw nalatenschap en wel minimaal het 1/4e gedeelte. Zijn uw ouders al overleden, dan wassen hun delen aan bij de erfdelen van uw broers en zussen. Dit wordt aanwas genoemd.

Heeft u geen broers of zussen of zijn zij ook overleden, dan gaan we een stap verder. De erfenis komt dan terecht bij de grootouders of, in uitzonderlijke gevallen, overgrootouders. Als u echter geen erfgenamen heeft in deze groepen, kan de erfenis uiteindelijk bij de staat terechtkomen.

ERFGENAMEN  KIEZEN

U bent echter niet afhankelijk van de wettelijke erfopvolging, maar dit gebeurt dus wel als u geen testament maakt. Door middel van een testament kunt u zelf bepalen waar uw geld naar toe gaat. Zo kunt u dit nalaten aan een vriend of vriendin, nicht of een goed doel. U bent volledig vrij in de keuzes die u hierin wenst te maken. Hierbij is het belangrijk dat u uw testament op orde heeft.

 

TESTAMENT OPSTELLEN VOOR ALLEENSTAANDEN

Een testament opstellen heeft verschillende voordelen:

  1. U wilt erfbelasting besparen: erfgenamen betalen erfbelasting over uw nalatenschap. Naast uw broers of zussen te laten erven kan het fiscaal gunstiger zijn om neefjes of nichtjes ook in de verdeling te betrekken, bijvoorbeeld door het opnemen van belastingvrije legaten in uw testament;
  2. U heeft geen contact met uw familie: in een testament bepaalt u zelf wie wel of niet mag erven;
  3. U wilt uw erfenis nalaten aan een goed doel: dit kan in de vorm van een legaat en kan alleen in een testament worden vastgesteld. Een bijkomend voordeel is dat erkende goede doelen geen erfbelasting betalen over de erfenis. 
  4. U wilt zelf iemand aanwijzen om alles te regelen. U kunt in uw testament een executeur aanwijzen die u vertrouwt om uw zaken na het overlijden te regelen.

Maak een vrijblijvende afspraak

Bel ons gerust op 085 043 69 30 voor een afspraak bij een van onze kantoren in Nuenen (Eindhoven), ’s-Hertogenbosch of Tilburg.

Plan direct een gratis adviesgesprek >

Helder erfrechtadvies in begrijpelijke taal

Fiscaal en financieel experts

Stel uw vermogen veilig

Onze erfrecht planners zijn specialisten in de fiscale en financiële kant van het erfrecht, de erfenis, een testament of schenking. Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro's aan  erfbelasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg!

Persoonlijk advies

Bij ons op kantoor

Wilt u advies over uw nalatenschap, de erfenis, verklaring van erfrecht, volmacht, testament, of erfrecht in het algemeen? Neem vrijblijvend contact op met onze ervaren erfrecht planners. Onze specialisten staan voor u klaar om het complexe erfrecht te vertalen naar een helder, duidelijk advies. Uiteraard helemaal toegespitst op uw persoonlijke situatie.

Onze erfrecht planners

Ontmoet onze specialisten

Ons team erfrecht planners staat voor u klaar om al uw vragen over uw erfrecht, erfenis, testament of volmacht te beantwoorden. Op onze locaties in Nuenen (Eindhoven), Tilburg en 's-Hertogenbosch.

Rekenmodule

Bereken uw besparing bij het eerste overlijden

Onze erfrecht planners zijn specialist in de fiscale en financiële kant van erfrecht, de erfenis, een testament of schenking.

Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro’s aan erfrecht belasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg.