De Erfrechtplanners

Van uitstel komt afstel

Het bekende spreekwoord waarmee wordt aangeduid dat het beter is om zaken ook echt af te werken. Anders kom je er wellicht niet meer aan toe of doe je ze simpelweg gewoon niet meer. 

Nadenken over de dood en het maken van testamenten en volmachten is bij uitstek zo een onderwerp om lekker voor je uit te schuiven. Het is immers niet een heel gezellig onderwerp, het kost geld en men weet lang niet altijd wat je moet doen om eraan te beginnen.

Hieronder een voorbeeld uit onze dagelijkse praktijk.

 

FAMILIE HAD NIETS GEREGELD

Man (68) en vrouw (67) hebben twee kinderen, een eigen huis en ook wat spaargelden. Ze hebben nog niets geregeld maar waren dit al wel lang van plan. Meneer wordt op een ochtend niet meer wakker. Naast alle verdriet krijgt mevrouw na een aantal maanden een brief van de Belastingdienst waarin staat dat ze 9.400 euro aan erfbelasting moet betalen over de zogenaamde kindsdelen. Ze schrikt zich een hoedje maar er is geen ontkomen meer aan, ze moet betalen.

 

Een jaar later krijgt mevrouw een hersenbloeding. Helaas wordt ze wilsonbekwaam en wordt ze opgenomen in een zorginstelling. De kinderen willen graag haar huis verkopen, maar horen dat dit niet kan. Ze zijn immers niet de eigenaar van de woning, dat is de moeder. En die kan en mag niet meer tekenen. Tot overmaat van ramp gaat de zorg ook nog een eigen bijdrage berekenen waarbij de waarde van de bezittingen van moeder, dus ook het huis waarin ze niet meer woont, worden meegenomen.   

Dit lijkt een spannend en verzonnen verhaaltje, maar helaas is het schering en inslag in onze praktijk. En het vervelende is: veel financieel en juridisch leed had gemakkelijk voorkomen kunnen worden.

 

Het voorgaande voorbeeld illustreert dat het belangrijk is om op voorhand de zaken rondom overlijden, wilsonbekwaam worden en mogelijk in de zorg terecht komen, goed te regelen.

 

FAMILIE HAD WEL ALLES GEREGELD

Man (68) en vrouw (67) hebben twee kinderen, een eigen huis en ook wat spaargelden. Ze hebben nog niets geregeld maar waren dit al wel lang van plan.

 

Deze familie heeft zich de moeite getroost hun situatie wel met ons te bespreken, en vervolgens alles goed laten regelen. “Alles” behelst vaak het volgende:

 

  1. Geen of heel weinig erfbelasting betalen bij het eerste overlijden.
    Regel dat in principe NOOIT met een zogenaamd tweetrapstestament;
  2. Uw vermogen veiligstellen voor de eigen bijdrage in de zorg;
  3. Uw huis in veiligheid brengen bij het eerste overlijden;
  4. Een mooie, onbelaste rente van zes procent opnemen over de kindsdelen;
  5. De koude kant helemaal uitsluiten;
  6. De langstlevende benoemen als executeur met als opvolging de kinderen;
  7. Uitgebreide volmachten/levenstestamenten maken zodat u voor elkaar kunt tekenen en uw vermogen veiliggesteld kan worden voor de zorg.

 

Ook indien uw partner helaas reeds is overleden zijn er, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, nog diverse maatregelen te nemen. Zoals het veiligstellen van de kindsdelen voor de zorg en het beperken van de erfbelasting bij het overlijden van de langstlevende partner.

 

Kortom, er kan heel veel. Beoordeel samen met ons of het voor u zin heeft om zaken te gaan regelen.

Maak een vrijblijvende afspraak

Wilt u uw eigen situatie eens tegen het licht houden? Bel ons gerust op 0800 - 1041 voor een afspraak bij ons kantoor in Eindhoven.

Plan direct een gratis adviesgesprek >

Helder erfrechtadvies in begrijpelijke taal

Fiscaal en financieel experts

Stel uw vermogen veilig

Onze erfrecht planners zijn specialisten in de fiscale en financiële kant van het erfrecht, de erfenis, een testament of schenking. Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro's aan  erfbelasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg!

Persoonlijk advies

Bij ons op kantoor

Wilt u advies over uw nalatenschap, de erfenis, verklaring van erfrecht, volmacht, testament, of erfrecht in het algemeen? Neem vrijblijvend contact op met onze ervaren erfrecht planners. Onze specialisten staan voor u klaar om het complexe erfrecht te vertalen naar een helder, duidelijk advies. Uiteraard helemaal toegespitst op uw persoonlijke situatie.

Onze erfrecht planners

Ontmoet onze specialisten

Ons team erfrecht planners staat voor u klaar om al uw vragen over uw erfrecht, erfenis, testament of volmacht te beantwoorden. Op onze locaties in Eindhoven en 's-Hertogenbosch.

Rekenmodule

Bereken uw besparing bij het eerste overlijden

Onze erfrecht planners zijn specialist in de fiscale en financiële kant van erfrecht, de erfenis, een testament of schenking.

Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro’s aan erfrecht belasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg.