De Erfrechtplanners

Besparen op uw erfbelasting?

Wist u dat uw nabestaanden belasting moeten betalen over uw erfenis? Dit kan oplopen tot 40%. Zonde van uw geld. Erfbelasting is onvermijdelijk, maar u kunt het wel minimaliseren. In deze blog vertellen we hoe u kunt besparen op uw erfbelasting.

 

SCHENKEN

U kunt uw vermogen op verschillende manieren al eerder schenken. Dit kan eenmalig, maar ook in een vast ritme, bijvoorbeeld jaarlijks. Ook de ontvanger kan verschillend zijn. Zo kunt u schenken aan uw kinderen en kleinkinderen, uw neven en nichten, maar ook aan goede doelen, kerkgenootschappen of verenigingen. Hier betaalt de ontvanger (schenk)belasting over, tenzij u onder het belastingvrije maximum blijft. Veel goede doelen zijn vrijgesteld van schenkbelasting en erfbelasting als zij een ANBI-status hebben. U kunt de schenkingen zelf aftrekken van de inkomstenbelasting. 

Voordat u gaat schenken is het belangrijk om de opties te bekijken. U moet bijvoorbeeld weten hoeveel geld u zelf nodig heeft om te kunnen leven. Daarnaast moet u rekening houden met de omstandigheden van de ontvanger. Het is namelijk niet altijd gunstig om een schenking te ontvangen. Bij De Erfrecht Planners kijken we graag met u mee en bieden we deskundig advies. 

SCHENKEN OP PAPIER

Schenken op papier wordt ook wel schulderkenning genoemd. Hierbij schenkt u geld zonder dat er daadwerkelijk geld bij komt kijken. Dat zit zo. Stel u heeft geen direct vermogen om te schenken, maar wel onroerend goed. U kunt dan toch profiteren van de belastingvoordelen door de schenking op papier. U schenkt een bedrag aan bijvoorbeeld uw kinderen. Zij lenen dit geld vervolgens weer aan u. Het geld staat dus nog steeds op uw rekening. Het bedrag dat u op papier schenkt, telt daarmee niet mee met de erfenis. Daarnaast verlaagt het bijvoorbeeld ook uw vermogen ingeval u zou worden opgenomen in een zorginstelling. Hierdoor hoeven de ontvangers bij overlijden minder erfbelasting te betalen en betaalt u een lagere eigen bijdrage in de zorginstelling. 

 

Een schenking op papier moet vastgelegd worden door een notaris. Daarnaast moet er elk jaar minstens 6% rente betaald worden over het geschonken bedrag. Op papier wordt dit namelijk als een schuld gezien. 

 

TESTAMENT OPSTELLEN

Een goed testament is belangrijk om de erfbelasting te beperken. Wanneer u of uw partner komt te overlijden, erven uw kinderen het kindsdeel. Er zijn een aantal manieren om de erfbelasting over de kindsdelen te verminderen of zelfs te voorkomen door het maken van fiscaal ingerichte testamenten. 

 

Zo kunt u in het testament een bepaling opnemen waarbij de erfbelasting wordt verminderd bij het overlijden van u of uw partner. Soms is het echter voordeliger om wel al erfbelasting te betalen. 

 

Een andere optie is een tweetrapstestament. Bij deze constructie bepaalt u dat uw partner uw enige erfgenaam is. De kinderen erven pas bij het tweede overlijden. Zo betalen de kinderen in eerste instantie geen erfbelasting. 

 

U wilt dit natuurlijk goed geregeld hebben voor uw kinderen. Vertrouw daarom op onze jarenlange expertise in fiscaal en financieel erfrecht. Wij weten als geen ander hoe u het kindsdeel zo gunstig mogelijk kan vastleggen. 

 

Ook indien u een samengesteld gezin heeft, uw partner helaas reeds verloren heeft, of geen kinderen heeft, zijn er verschillende mogelijkheden om de schenk- en erfbelasting te verminderen.  

 

Elke situatie is anders. Wij raden het daarom aan om eerst een afspraak te maken om de opties te bespreken. Bij De Erfrecht Planners staan er ervaren experts voor u klaar. 

 

Maak een vrijblijvende afspraak

Bel ons gerust op 085 043 69 30 voor een afspraak bij een van onze kantoren in Nuenen (Eindhoven), ’s-Hertogenbosch of Tilburg.

Plan direct een gratis adviesgesprek >

Helder erfrechtadvies in begrijpelijke taal

Fiscaal en financieel experts

Stel uw vermogen veilig

Onze erfrecht planners zijn specialisten in de fiscale en financiële kant van het erfrecht, de erfenis, een testament of schenking. Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro's aan  erfbelasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg!

Persoonlijk advies

Bij ons op kantoor

Wilt u advies over uw nalatenschap, de erfenis, verklaring van erfrecht, volmacht, testament, of erfrecht in het algemeen? Neem vrijblijvend contact op met onze ervaren erfrecht planners. Onze specialisten staan voor u klaar om het complexe erfrecht te vertalen naar een helder, duidelijk advies. Uiteraard helemaal toegespitst op uw persoonlijke situatie.

Onze erfrecht planners

Ontmoet onze specialisten

Ons team erfrecht planners staat voor u klaar om al uw vragen over uw erfrecht, erfenis, testament of volmacht te beantwoorden. Op onze locaties in Nuenen (Eindhoven), Tilburg en 's-Hertogenbosch.

Rekenmodule

Bereken uw besparing bij het eerste overlijden

Onze erfrecht planners zijn specialist in de fiscale en financiële kant van erfrecht, de erfenis, een testament of schenking.

Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro’s aan erfrecht belasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg.