Samenlevingscontract met testament: Een sterke combinatie
In Nederland kiezen steeds meer stellen ervoor om samen te wonen zonder te trouwen. Dit biedt flexibiliteit, maar kan ook juridische en financiële gevolgen hebben. Het is belangrijk om goede afspraken te maken. In deze blog bespreken we hoe u ervoor kan zorgen dat uw toekomst financieel beschermd is.
WAT IS EEN SAMENLEVINGSCONTRACT?
Een samenlevingscontract is een juridische overeenkomst tussen partners die samenwonen. Het legt afspraken vast over zaken zoals:
- Verdeling van woonlasten en andere kosten
- Eigendom van goederen
- Afspraken rondom pensioenen
- Wat er gebeurt bij uit elkaar gaan
Door een samenlevingscontract te maken hebben beide partners een helder kader over hun rechten en verplichtingen. Dit kunt u laten doen bij een notaris. Dit heet een notarieel samenlevingscontract. Soms is dit verplicht. Bijvoorbeeld als u wilt regelen dat uw pensioen als nabestaandenpensioen naar uw partner dient te gaan in geval van uw overlijden.
Voordelen van een samenlevingscontract:
- Het verkrijgen van de partnervrijstelling voor de erfbelasting van € 795.000. Deze vrijstelling is gelijk aan de vrijstelling bij gehuwden.
- Financiële duidelijkheid: wie draagt welke kosten.
- Pensioenregeling: in een samenlevingscontract kunt u opnemen dat partners recht hebben op een partnerpensioen.
- Bescherming bij scheiding: mocht de relatie eindigen, biedt het contract richtlijnen voor een eerlijke verdeling.
- Erkenning als partner: voor verschillende instanties is een samenlevingscontract een erkenning van partnerschap.
- U voorkomt dat uw kinderen uw testamenten kunnen aantasten. Indien u namelijk elkaar tot erfgenaam benoemt, maar er is geen samenlevingscontract, kunnen uw kinderen bij het overlijden van de eerste partner hun legitieme portie opeisen.
VERBLIJVINGSBEDING
In een samenlevingscontract kunt u afspreken dat een partner de gezamenlijke bezittingen verkrijgt als de ander overlijdt. Deze afspraak heet een verblijvingsbeding. Ook hiervoor moet u naar de notaris.
Het verblijvingsbeding gaat alleen maar over gezamenlijke bezittingen, zoals meubels, auto’s en de woning. Daarbij kunt u afspreken dat uw partner een bedrag moet betalen aan uw erfgenamen. Uw persoonlijke spullen worden geregeld met een testament.
TESTAMENT MET EEN SAMENLEVINGSCONTRACT
In Nederland erven ongehuwde partners zonder testament niets van elkaar. Dit betekent dat als één partner overlijdt, de andere partner niets automatisch zal erven, tenzij dit in een testament is vastgelegd. Een testament is daarom essentieel om de financiële toekomst van u en uw partner te beschermen.
Naast het benoemen als erfgenaam kunt u met een testament uw erfbelasting verminderen. Dit speelt met name een rol als uw kinderen heeft. Met een testament kunt u ervoor zorgen dat er slimme afspraken worden gemaakt om zo de belastingdruk te verminderen.
Een samenlevingscontract is ideaal om praktische en financiële afspraken over uw dagelijks leven te maken. Een testament zorgt er daarbij juist voor dat alles goed geregeld is voor de toekomst. Een belangrijke combinatie dus.
Stel: u heeft samen met uw partner een huis gekocht. Samen willen jullie dat de overblijvende partner in het huis kan blijven wonen bij overlijden. In een samenlevingscontract hebben jullie afspraken gemaakt over de verdeling van de woonlasten en eigendomsverhouding. Op een dag overlijdt uw partner onverwacht. Omdat jullie niet getrouwd zijn en uw partner geen testament heeft, gaat het deel van de woning naar de wettelijke erfgenamen van uw partner. Als de erfgenamen besluiten dat zij hun deel van de woning willen hebben, wordt u gedwongen het huis te verkopen of de erfgenamen uit te kopen. Dit kan grote financiële gevolgen hebben.
Maak een vrijblijvende afspraak
Bel ons gerust op 085 043 69 30 voor een afspraak bij een van onze kantoren in Nuenen (Eindhoven), ’s-Hertogenbosch of Tilburg.
Plan direct een gratis adviesgesprek >