De Erfrechtplanners

Wilsonbekwaam en het testament

Stel u wordt wilsonbekwaam, wat gebeurt er dan met uw testament? Als u een testament laat opmaken moet u wilsbekwaam zijn. U moet begrijpen waar u voor tekent en wat gevolgen van de bepalingen in het document zijn.

WANNEER BENT U WILSBEKWAAM?

Bij de totstandkoming van testamenten heeft een notaris een zorgplicht. Dit betekent dat de notaris overtuigd moet zijn dat u wilsbekwaam bent. Bij twijfel kan hij of zij een onafhankelijke arts raadplegen.

U bent wilsbekwaam als u:

  • Relevante informatie begrijpt
  • Besluiten kunt nemen die u vervolgens ook kenbaar kunt maken
  • De betekenis en gevolgen van uw keuzes begrijpt
  • Logisch kunt redeneren en nieuwe informatie kunt aannemen

Een vaak voorkomend voorbeeld van wilsonbekwaamheid is dementie. In een vergevorderd stadium van de ziekte is het al snel duidelijk dat iemand wilsonbekwaam is. In een vroegere fase is dit lastiger, waardoor het een grensgeval wordt. De notaris bekijkt in dat geval de wilsbekwaamheid. Dit doen ze door bijvoorbeeld aan de cliënt te vragen de wensen in eigen woorden uit te leggen. Geeft de reactie van de cliënt reden tot twijfel, dan komt er een tweede notaris bij. Vervolgens kan er ook een arts in worden geschakeld.

Wanneer u een testament tekent terwijl u wilsonbekwaam bent, is het testament niet rechtsgeldig.

WILSONBEKWAAM ÉN GEEN LEVENSTESTAMENT. WAT NU?

U bent wilsonbekwaam en u heeft geen levenstestament. De kantonrechter wijst in dat geval een mentor, curator of bewindvoerder aan. Wanneer u zelf niet meer kunt beslissen over uw verzorging, verpleging of behandeling, krijgt u een mentor aangewezen. Kunt u niet meer voor uw financiële zaken zorgen, dan komt er een bewindvoerder aan te pas. Als u niks meer zelf kunt beslissen, krijgt u een curator.

Een bewindvoerder en curator moeten ieder jaar verantwoording afleggen aan de rechter over de financiële zaken. Daarnaast mag een bewindvoerder niet zomaar een uitgave van boven de €2000 doen. Een bewindvoerder mag niet zonder overleg uw huis verkopen.

NEEM DE REGIE IN HANDEN!

Dit alles kan voorkomen worden. Laat vroegtijdig een levenstestament en een testament opstellen. U weet nooit wanneer het nodig is. Zorg dat u niet voor verrassingen komt te staan. Uit onderzoek blijkt dat een overgrote meerderheid van de Nederlanders met een eigen huis of spaargeld de nalatenschap niet goed heeft geregeld in het testament. Bij overlijden of opname in een verpleeghuis verdwijnt dan ook vaak onnodig veel geld naar de belastingdienst en zorginstellingen.

Met het levenstestament kunt u een gevolmachtigde aanwijzen die uw zaken mag regelen ingeval u dat zelf niet meer kan. Hiermee wordt de onderbewindstelling via de kantonrechter juist voorkomen.

Maak een vrijblijvende afspraak

Bel ons gerust op 085 043 69 30 voor een afspraak bij een van onze kantoren in Nuenen (Eindhoven), ’s-Hertogenbosch of Tilburg.

Plan direct een gratis adviesgesprek >

Helder erfrechtadvies in begrijpelijke taal

Fiscaal en financieel experts

Stel uw vermogen veilig

Onze erfrecht planners zijn specialisten in de fiscale en financiële kant van het erfrecht, de erfenis, een testament of schenking. Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro's aan  erfbelasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg!

Persoonlijk advies

Bij ons op kantoor

Wilt u advies over uw nalatenschap, de erfenis, verklaring van erfrecht, volmacht, testament, of erfrecht in het algemeen? Neem vrijblijvend contact op met onze ervaren erfrecht planners. Onze specialisten staan voor u klaar om het complexe erfrecht te vertalen naar een helder, duidelijk advies. Uiteraard helemaal toegespitst op uw persoonlijke situatie.

Onze erfrecht planners

Ontmoet onze specialisten

Ons team erfrecht planners staat voor u klaar om al uw vragen over uw erfrecht, erfenis, testament of volmacht te beantwoorden. Op onze locaties in Nuenen (Eindhoven), Tilburg en 's-Hertogenbosch.

Rekenmodule

Bereken uw besparing bij het eerste overlijden

Onze erfrecht planners zijn specialist in de fiscale en financiële kant van erfrecht, de erfenis, een testament of schenking.

Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro’s aan erfrecht belasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg.