De Erfrechtplanners

Schenken op papier; voldoe aan de voorwaarden.

Wilt u vermogen overdragen aan uw kind(eren) om erfbelasting te besparen, maar toch liever zelf de beschikking houden over het vermogen? Dan kan de zogenaamde schenking op papier de oplossing bieden.

Een schenking op papier wordt ook wel een schenking onder schulderkenning genoemd. Dat houdt in dat u een som geld schenkt aan uw kinderen, en dit als het ware onmiddellijk weer terug leent van uw kinderen. U moet uw kinderen jaarlijks 6% rente betalen over het bedrag van hun vordering.

VALKUILEN BIJ SCHENKEN

Pas echter wel op voor deze 3 valkuilen als u schenkt op papier:

  1. Bewijs ontvangst jaarlijkse rente; het is belangrijk dat uw kinderen later kunnen bewijzen dat zij jaarlijks 6% rente van u hebben ontvangen op hun vordering. Het is dus verstandig om jaarlijks een kopie van het dagafschrift waarop de renteboeking is te zien. Kunt u dit niet aantonen, wordt het bedrag gezien als een erfenis.

  2. Inkomstenbelasting; Kinderen betalen jaarlijks box 3-heffing over hun vordering op u. Dit kunnen zij betalen door de jaarlijkse 6% rente die zij van u krijgen. Als uw kinderen een toeslag of een uitkering krijgen waarbij hun box 3-vermogen van belang is, dan kan de schenking gevolgen hebben voor de hoogte van die toeslag of uitkering.

  3. Schenkbelasting; Als uw kinderen een schenking op papier ontvangen, dan moeten zij daar schenkbelasting over betalen als dit bedrag hoger is dan hun vrijstelling. Dit kan een probleem zijn, omdat zij geen geld in handen krijgen. In de praktijk zien we dat veel ouders daarom ‘vrij van recht’ schenken. Dit houdt in dat zij de schenkbelasting voor hun kinderen betalen. Maar let op: ook dat is een schenking waarover schenkbelasting verschuldigd is.

HULP BIJ SCHENKEN

Overweegt u een schenking op papier te doen? Laat u dan goed voorlichten. Een schenking op papier staat immers nooit op zichzelf, maar maakt deel uit van een goede planning van uw nalatenschap. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met ons.

Benieuwd naar meer slimme oplossingen om uw testament zo goed mogelijk te regelen? We delen ontwikkelingen over deze onderwerpen via LinkedIn of Facebook. Volg onze pagina als je efficient uw testament wilt opzetten en optimaal belasting wilt besparen.

Maak een vrijblijvende afspraak

Wilt u uw eigen situatie eens tegen het licht houden? Bel ons gerust op 0800 - 1041 voor een afspraak bij ons kantoor in Eindhoven.

Plan direct een gratis adviesgesprek >

Helder erfrechtadvies in begrijpelijke taal

Fiscaal en financieel experts

Stel uw vermogen veilig

Onze erfrecht planners zijn specialisten in de fiscale en financiële kant van het erfrecht, de erfenis, een testament of schenking. Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro's aan  erfbelasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg!

Persoonlijk advies

Bij ons op kantoor

Wilt u advies over uw nalatenschap, de erfenis, verklaring van erfrecht, volmacht, testament, of erfrecht in het algemeen? Neem vrijblijvend contact op met onze ervaren erfrecht planners. Onze specialisten staan voor u klaar om het complexe erfrecht te vertalen naar een helder, duidelijk advies. Uiteraard helemaal toegespitst op uw persoonlijke situatie.

Onze erfrecht planners

Ontmoet onze specialisten

Ons team erfrecht planners staat voor u klaar om al uw vragen over uw erfrecht, erfenis, testament of volmacht te beantwoorden. Op onze locaties in Eindhoven en 's-Hertogenbosch.

Rekenmodule

Bereken uw besparing bij het eerste overlijden

Onze erfrecht planners zijn specialist in de fiscale en financiële kant van erfrecht, de erfenis, een testament of schenking.

Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro’s aan erfrecht belasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg.