De Erfrechtplanners

Het kindsdeel van de erfenis

Wanneer uw ouders overlijden heeft u recht op het kindsdeel van de erfenis. Dit is echter niet altijd direct opeisbaar. In deze blog bespreken we wat het kindsdeel is en wanneer u het kan opeisen. 

WAT IS HET KINDSDEEL?

Het kindsdeel is het deel van de erfenis waar u als kind op grond van de wet of de erfenis van uw vader of moeder recht op heeft. Het kindsdeel is een geldbedrag of een deel van de nalatenschap, bijvoorbeeld een huis.

De hoogte wordt bepaald door het aantal kinderen van de overledene. Bij één kind is het kindsdeel de helft van de nalatenschap, bij twee kinderen twee-derde en bij drie kinderen driekwart.

Bij het overlijden van een ouder heeft u recht op het kindsdeel. Dit kunt u echter niet altijd meteen opeisen.

WANNEER KAN IK HET KINDSDEEL OPEISEN?

Het kindsdeel is pas opeisbaar wanneer de langstlevende (stief)ouder is overleden. Tot die tijd is het een geldvordering die dus pas opeisbaar wordt bij het overlijden van de langstlevende (stief)ouder.

Er zijn bepaalde situaties waarbij dit anders geregeld kan zijn. Zo kunt u aanspraak maken op het geld wanneer de langstlevende in de schuldsanering terecht komt of failliet gaat. Daarnaast zijn er andere situaties mogelijk waarbij het kindsdeel opeisbaar gemaakt kan worden. Die moeten wel vastgelegd worden in het testament. Bijvoorbeeld:

  • De langstlevende gaat naar een zorginstelling, bijvoorbeeld omdat de langstlevende ouder het kindsdeel anders moet “opeten” en het kindsdeel daardoor naar een derde partij gaat in plaats van naar het kind
  • De langstlevende bereikt een bepaalde leeftijd
  • Na een bepaalde tijdsperiode mag een kind het deel opeisen
  •  De langstlevende verkoopt het huis en heeft voldoende geld

Deze regels kunnen worden vastgelegd in een testament. Het uitgangspunt hierbij is wel  dat een echtgenoot niet in geldproblemen komt na het overlijden van de partner.

KINDSDEEL NA ONTERVEN

Ook als u onterfd wordt, heeft u recht op een deel. Hierbij gaat het niet om een kindsdeel, maar om een legitieme portie. Dit is een geldvordering op de erfgenamen of de langstlevende. De legitieme portie bedraagt de helft van wat u op grond van de wet zou hebben gekregen als uw ouder geen testament zou hebben gemaakt.

BELASTING OVER HET KINDSDEEL

U betaalt in veel gevallen erfbelasting over het kindsdeel. Bij het erven van een kindsdeel bestaat er een belastingvrijstelling van € 25.187. Wanneer het kindsdeel hoger is dan dat, betaalt u belasting over het overige bedrag. Dit bedrag wordt betaald door de langstlevende ouder en wordt ingehouden op uw deel.

Maak een vrijblijvende afspraak

Bel ons gerust op 085 043 69 30 voor een afspraak bij een van onze kantoren in Nuenen (Eindhoven), ’s-Hertogenbosch of Tilburg.

Plan direct een gratis adviesgesprek >

Helder erfrechtadvies in begrijpelijke taal

Fiscaal en financieel experts

Stel uw vermogen veilig

Onze erfrecht planners zijn specialisten in de fiscale en financiële kant van het erfrecht, de erfenis, een testament of schenking. Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro's aan  erfbelasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg!

Persoonlijk advies

Bij ons op kantoor

Wilt u advies over uw nalatenschap, de erfenis, verklaring van erfrecht, volmacht, testament, of erfrecht in het algemeen? Neem vrijblijvend contact op met onze ervaren erfrecht planners. Onze specialisten staan voor u klaar om het complexe erfrecht te vertalen naar een helder, duidelijk advies. Uiteraard helemaal toegespitst op uw persoonlijke situatie.

Onze erfrecht planners

Ontmoet onze specialisten

Ons team erfrecht planners staat voor u klaar om al uw vragen over uw erfrecht, erfenis, testament of volmacht te beantwoorden. Op onze locaties in Nuenen (Eindhoven), Tilburg en 's-Hertogenbosch.

Rekenmodule

Bereken uw besparing bij het eerste overlijden

Onze erfrecht planners zijn specialist in de fiscale en financiële kant van erfrecht, de erfenis, een testament of schenking.

Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro’s aan erfrecht belasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg.