De Erfrechtplanners

Erfenis ontvangen: verwerpen, zuiver – of beneficiair aanvaarden

Bent u erfgenaam van een overledene? Er zijn verschillende opties bij het afwikkelen van een erfenis. Zo kunt u ervoor zorgen dat u niet aansprakelijk bent voor de schulden.

ERFENIS VERWERPEN

Bij het verwerpen van een erfenis weigert u de erfenis. Hiermee bent u niet verantwoordelijk voor de afhandeling van de erfenis. U ontvangt hiermee geen geld, maar hoeft ook geen schulden af te lossen. Hiervoor betaalt u griffierecht.

Vaak wordt een erfenis verworpen wanneer de overledene grote schulden heeft. Daarnaast kan de band tussen de erfgenaam of erfgenamen en de overledene slecht zijn, waardoor de erfgenaam de erfenis niet wil hebben.

Wanneer u de erfenis heeft verworpen, gaat de erfenis naar de volgende erfgenaam. Dit kan bijvoorbeeld uw kind zijn. Deze kan op zijn beurt de erfenis weer verwerpen. Als u dit gezamenlijk doet, bespaart u griffiekosten.

ERFENIS ZUIVER AANVAARDEN

Bij het zuiver aanvaarden van een erfenis, erft u alle goederen en schulden van de overledene. Heeft de overledene een negatieve nalatenschap (de schulden zijn hoger dan de baten)? Dan betaalt u als erfgenaam de schulden.

U kunt ook per ongeluk een erfenis zuiver aanvaarden, dus zonder dat u zich daarvan bewust bent. Bijvoorbeeld wanneer u geld van de bankrekening van de overledene op uw eigen bankrekening zet. Of wanneer u waardevolle spullen uit het huis meeneemt. U aanvaardt de erfenis hiermee automatisch.

De eerste 3 maanden na het overlijden mag u wel regelen wat niet kan wachten. Zoals het regelen van de uitvaart of het huren van een opslag voor de spullen. Hiermee aanvaardt u niet automatisch de erfenis.

ERFENIS BENEFICIAR AANVAARDEN

U kunt de erfenis beneficiair aanvaarden wanneer u denkt dat de overledene een grote schuld heeft. U accepteert de erfenis dan alleen als deze positief is. Als de overledene schulden heeft, bent u daarvoor niet aansprakelijk.

Als u de erfenis beneficiair aanvaardt, bent u wel verantwoordelijk voor het regelen van de erfenis. Dit heet vereffenen. U moet dan bijvoorbeeld een lijst maken van alle spullen, baten en schulden. Ook wel een boedelbeschrijving genoemd.

U gebruikt vervolgens het geld van de overledene om alle schulden te betalen. Wanneer er niet genoeg geld is, verkoopt u de waardevolle spullen. Spullen met emotionele waarde, zoals fotoalbums, hoeven niet verkocht te worden.

Indien er geld of spullen over blijven, mag u die houden. Als er schulden overblijven, hoeft u die niet te betalen met eigen geld.

Maak een vrijblijvende afspraak

Bel ons gerust op 085 043 69 30 voor een afspraak bij een van onze kantoren in Nuenen (Eindhoven), ’s-Hertogenbosch of Tilburg.

Plan direct een gratis adviesgesprek >

Helder erfrechtadvies in begrijpelijke taal

Fiscaal en financieel experts

Stel uw vermogen veilig

Onze erfrecht planners zijn specialisten in de fiscale en financiële kant van het erfrecht, de erfenis, een testament of schenking. Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro's aan  erfbelasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg!

Persoonlijk advies

Bij ons op kantoor

Wilt u advies over uw nalatenschap, de erfenis, verklaring van erfrecht, volmacht, testament, of erfrecht in het algemeen? Neem vrijblijvend contact op met onze ervaren erfrecht planners. Onze specialisten staan voor u klaar om het complexe erfrecht te vertalen naar een helder, duidelijk advies. Uiteraard helemaal toegespitst op uw persoonlijke situatie.

Onze erfrecht planners

Ontmoet onze specialisten

Ons team erfrecht planners staat voor u klaar om al uw vragen over uw erfrecht, erfenis, testament of volmacht te beantwoorden. Op onze locaties in Nuenen (Eindhoven), Tilburg en 's-Hertogenbosch.

Rekenmodule

Bereken uw besparing bij het eerste overlijden

Onze erfrecht planners zijn specialist in de fiscale en financiële kant van erfrecht, de erfenis, een testament of schenking.

Wij weten als geen ander hoe u duizenden euro’s aan erfrecht belasting bespaart, belastingvrij schenkt en voorkomt dat uw vermogen verdwijnt naar de zorg.